Het kan voorkomen dat een leerling meer ondersteuning nodig heeft dan er vanuit de basisondersteuning geboden kan worden. Scholen kunnen dan extra ondersteuning aanvragen bij het samenwerkingsverband. Met deze extra ondersteuning willen we ervoor zorgen dat leerlingen voor wie de basisondersteuning (tijdelijk) niet voldoende is, toch succesvol in het reguliere onderwijs kunnen blijven.
Vormen van extra ondersteuning
Als blijkt dat een leerling meer ondersteuning nodig heeft dan er vanuit de basisondersteuning geboden kan worden, kunnen scholen extra ondersteuning aanvragen in de vorm van een tijdelijk arrangement. De arrangementen hebben als doel de school te ondersteunen bij het begeleiden van de leerling, bijvoorbeeld door het bieden van ondersteuning aan het docententeam, de mentor of het zorgteam. Binnen het samenwerkingsverband de Meierij kennen we de volgende arrangementen:
(groeps-)Arrangementen Specialistische Ambulante Ondersteuning
Deze (groeps-)arrangementen kunnen ingezet worden wanneer er voor de ondersteuning van een leerling of groep leerlingen specifieke kennis nodig is.
Overstaparrangementen
Overstaparrangementen zijn er voor leerlingen die de overstap maken van het (voortgezet) speciaal onderwijs naar het regulier voortgezet onderwijs. Deze overstap is voor leerlingen een grote verandering. Met een overstap arrangement heeft de school de mogelijkheid om voorzieningen in te richten of extra ondersteuning in te zetten om de overstap zo succesvol mogelijk te maken. Lees meer
Tijdelijke plaatsing op Bovenschoolse Voorziening de Meierij (BSV)
De BSV begeleidt leerlingen die uitvallen in het regulier onderwijs. Binnen de BSV worden leerlingen ondersteund in hun ontwikkelproces en krijgen zij advies over het vervolg van hun schoolloopbaan in het voortgezet onderwijs. Meer informatie over de BSV leest u hier.
Het aanvragen van een arrangement
Het aanvragen van een arrangement bij het samenwerkingsverband gebeurt altijd door de school. Als zij vindt dat zij onvoldoende ondersteuning kan bieden, kan zij een aanvraag indienen bij de Advies Commissie Toewijzing (ACT) voor een tijdelijk arrangement dat ingezet kan worden op de school. De aanvraag bij de ACT wordt natuurlijk altijd door de school met u als ouder(s)/verzorger(s) besproken.
U kunt als ouder/verzorger ook zelf contact opnemen met de ACT indien u vragen heeft of advies wil krijgen over de ondersteuning van uw kind op school.
Onderwijs-Zorg Arrangement (OZAPP)
Dreigt uw kind vast te lopen op school en heeft dit (vermoedelijk) te maken met psychische of psychiatrische problematiek, dan kan OZAPP uitkomst bieden. Een OZAPP-traject combineert onderzoek, behandeling en onderwijsondersteuning, terwijl de leerling in de eigen omgeving blijft.
Onderzoek en behandeling wordt door een zorginstelling (Herlaarhof, Buro 30, GGZ Oost Brabant en de Viersprong) uitgevoerd. De ondersteuning aan school wordt door trajectbegeleiders van Zuiderbos (een school voor speciaal onderwijs) geboden.
De aanmelding voor een OZAPP-traject verloopt via de ondersteuningscoordinator en het Zorg Advies Team (ZAT) van de school van uw kind. De jeugdarts zorgt voor de verwijzing naar de zorginstelling en de ondersteuningscoordinator legt het contact met de trajectbegeleider van Zuiderbos. Dit gebeurt uiteraard alleen met uw toestemming.
Download hier de informatiebrochure OZAPP-trajecten.