Alle leerplichtige* jongeren worden geacht naar school te gaan. Toch komt het om uiteenlopende redenen voor dat een leerling thuis komt te zitten bijv. door ziekte. Denk ook aan leerlingen die bijv. door pesterijen zo angstig zijn dat ze niet meer naar school durven. Er wordt door de scholen al het mogelijke gedaan om thuiszitten te voorkomen of tot een minimum te beperken.
Bij de aanpak van thuiszitters ligt het accent op preventie: door vroegtijdig school- en ziekteverzuim te signaleren en hierop actie te ondernemen kunnen veel problemen, ook thuiszitten, voorkomen worden.
De problematiek rond een thuiszittende leerling vraagt meestal om een gezamenlijke aanpak. Vaak hebben vijf partijen een rol hierin, de 2 eerste partijen hebben de sleutelrol:
1. de jongere en de ouders
2. de school
3. de betrokken leerplichtambtenaar
4. de medewerkers van de gemeente en instellingen die jeugdhulp of andere ondersteuning bieden
5. het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs de Meierij
Van alle betrokken partijen wordt gevraagd naast leerling en ouders te staan en met hen te kijken hoe de thuiszittende leerling weer naar school kan. Samenwerking met de ouders staat hierin centraal. Ook kan de Onderwijs(zorg)consulent een rol spelen op het moment dat betrokken partijen er niet meer uit komen.
Belangrijk is dat duidelijk is wie van de betrokken partijen welke rol op zich neemt als het gaat om het voorkomen en signaleren van (dreigende) schooluitvallers. Hierover zijn in onze regio afspraken gemaakt, bijv. in het overleg van het samenwerkingsverband met de afdelingen Leerplicht van de gemeenten en met de GGD waar het gaat om de uitvoering van het Ziekteverzuimprotocol voor alle scholen in de Meierij.
Registratie
De Inspectie voor het onderwijs wil 4 x per jaar van het samenwerkingsverband weten hoeveel thuiszitters er zijn in onze regio. Hiervoor vraagt het samenwerkingsverband anoniem de gegevens over het aantal thuiszitters op bij de afdelingen Leerplicht van de (8) gemeenten en in de regio de Meierij. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen korter of langer dan 3 maanden durend ongeoorloofd verzuim en absoluut verzuim (niet ingeschreven staan bij een school). Daarnaast vraagt het samenwerkingsverband bij alle V(S)O-scholen 4 x per jaar op hoeveel leerlingen langer dan 1 maand thuiszitten op basis van (geoorloofd) ziekteverzuim. Door deze twee overzichten kunnen het samenwerkingsverband en alle andere betrokken partijen (scholen, gemeenten) goed in beeld (blijven) houden hoe het aantal en soort thuiszitters in onze regio zich ontwikkelt en kunnen op de gesignaleerde obstakels, zover als mogelijk, acties uitgezet worden.
* leerplichtig: alle jongeren tussen de 5 en 16 jaar of een jongere van 16 of 17 jaar die valt onder de kwalificatieplicht**), dienen ingeschreven te staan op een school of onderwijsinstelling.
** leerlingen die vallen onder de kwalificatieplicht zijn leerlingen die geen diploma hebben voor HAVO, VWO of MBO, niveau 2 of hoger.