Als ouders of leerlingen het niet eens zijn met de geboden onderwijsplek en/of de door de school aanvullend geboden ondersteuning, hebben ze een aantal mogelijkheden die in oplopende volgorde ingezet kunnen worden. De eerste stap is samen met de school proberen om een oplossing te vinden. Als ouders en leerling er met de school niet uitkomen, kunnen ze de volgende stappen zetten:
Lees dit in de flyer (zie download)
Het samenwerkingsverband vindt het belangrijk om in gesprek te gaan met betrokkenen bij passend onderwijs. Desondanks kan het voorkomen dat er verschillen van inzicht ontstaan die niet in een gesprek kunnen worden opgelost en leiden tot een klacht of een bezwaar. Er bestaan verschillende regelingen en procedures hiervoor:
Het samenwerkingsverband beschikt over een klachtenregeling ten behoeve van klachten die betrekking hebben op taken uitgevoerd door personeel dat diensten uitvoert in opdracht van het samenwerkingsverband. Voor klachten die de uitvoering van taken van de scholen betreffen, wordt verwezen naar de klachtenregelingen van scholen.
Indien het schoolbestuur, ouders of andere belanghebbenden het niet eens zijn met een besluit van het samenwerkingsverband t.a.v. een Toelaatbaarheidsverklaring pro of vso kunnen zij, binnen zes weken na bekendmaking van het besluit, een bezwaarschrift indienen. Het samenwerkingsverband maakt voor bezwaren gebruik van de Landelijke Bezwaarcommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT). Meer informatie is te vinden op www.onderwijsgeschillen.nl De bezwaarprocedure is als volgt:
Klachten over het gebruik van persoonsgegevens kunnen ingediend worden bij het Privacy Officer van het samenwerkingsverband via privacy@demeierij-vo.nl